Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

De mooie en historische stad Český Krumlov is na Praag de grote publiekstrekker in Tsjechië. Het middeleeuwse centrum van Český Krumlov staat sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het vrijwel geheel autovrije centrum van Český Krumlov vind haar oorsprong in de 13e eeuw na Christus. De grootste bloeiperiode kende de stad in de periode dat de stad onder de heerschappij van de Rosenberg-dynastie (Rožmberk-dynastie) viel. Als je door de straatjes in het hart van Český Krumlov zou wandelen zonder de toerisme en de aanwezigheid van elektrische straatlantaarns zou je je zomaar terug kunnen wanen in deze vervlogen tijden.

De binnenstad van Cesky Krumlov was nog nooit zo mooi!

De restauratie van de binnenstad is zo goed uitgevoerd dat Český Krumlov misschien wel mooier is dan het ooit geweest is. Een extra dimensie vormt de Vltava. Deze rivier kronkelt door het centrum van Český Krumlov. In de zomermaanden is de Vltava erg populair onder kanoërs, die vooral bij de brug voor de Mantelbrug veel moeite hebben om het droog te houden. Dit levert veel spektakel op voor toeschouwers die dan ook in grote getale staan te kijken hoe de sportievelingen het ervan af brengen in het water. In de zomermaanden kun je langs het water ook lekker genieten van een hapje en een drankje. Sommige terrassen bevinden zich direct aan het water.

Het prachtige Cesky Krumlov kasteel

Dé hotspot van Český Krumlov is ongetwijfeld het eerder genoemde Krumlov kasteel. Het kasteel kent een combinatie van verschillende stijlen, wat het resultaat is van een periode van vele eeuwen waarin het kasteel stap voor stap groter groeide. Het heeft onder drie invloedrijke families ook een aantal gedeeltelijke transformaties ondergaan. De meest kenmerkende elementen van het kasteel zijn de burchttoren, de Mantelbrug die voorzien is van arcaden over verschillende niveau’s en het prachtige uit de 18e eeuw stammende kasteeltheater. Dit barokke theater kun je alleen maar bezoeken onder begeleiding van een gids (mei tot en met oktober, dagelijks van 10 tot 16 uur). Garantie dat je inderdaad in die periode binnen kunt is er niet, want bijvoorbeeld eind augustus 2012 was het theater een paar dagen gesloten voor het publiek. De rest van het Krumlovkasteel kon wel bezocht worden. Als het kasteel zelf overigens niet direct je interesse wekt is het toch de moeite waard om door de binnenplaatsen van het kasteel richting de Mantelbrug te lopen. Vanaf het kasteel heb je immers een prachtig uitzicht over de binnenstad van Český Krumlov.