Activiteiten Krakau

Bekende bezienswaardigheden in Krakau en omgeving

Voorafgaande aan een bezoek aan Krakau is het bijna onmogelijk om een top 10 bezienswaardigheden in Krakau samen te stellen – er is immers in en rondom Krakau heel erg veel te doen. De vraag: wat te doen in Krakau - is er een die je eigenlijk niet zou hoeven te stellen. Ga je op een stedentrip naar Krakau dan ben je natuurlijk op voorhand zeker op zoek naar dingen die je kunt gaan doen. Een Krakau bezienswaardigheden top 10 is echter vaak persoonlijk, en totaal afhankelijk van je eigen wensen. Niet iedereen die een bezoek brengt aan Krakau wil een bezoek brengen aan Auschwitz Birkenau bijvoorbeeld – terwijl dit toch echt dé bezienswaardigheid in de omgeving van Krakau is. Laat je tijdens het samenstellen van een lijst met activiteiten in Krakau die je wilt gaan ondernemen vooral leiden door je eigen ideeën omtrent wat je moet zien in Krakau.

Dingen te doen in Krakau

Veel van de dingen die aangeraden worden om te doen in Krakau, liggen feitelijk buiten de stad. Wil je echt graag weten welke activiteiten in Krakau zelf ondernomen kunnen worden? Dan wordt het een heel andere lijst. Gelukkig is er in Krakau zelf ook genoeg te zien en te ondernemen en hoef je dus enkel je bed uit te rollen om daarna door de stad te kunnen dwalen. Het historische centrum van de stad, is vrijwel ongeschonden door meerdere oorlogen heen gekomen. Het biedt dan ook een kijkje binnen de historie van Polen en Krakau. De Sint-Andreaskerk die je hier kunt vinden, stamt nog uit 1098 om een beeld te geven van de diversiteit aan gebouwen die in het oude centrum en eigenlijk in heel Krakau te vinden is. Uiteraard is een van de activiteiten in Krakau een bezoek aan Wawel. Op deze heuvel vind je de Wawelkathedraal en Kasteel Wawel. Stadspark Planty ligt rondom de oude stad, en hier kan je nog altijd onderdelen van de stadsmuur vinden. Hoewel Krakau voor de Rooms-Katholieken een belangrijke stad is, is ze dat voor de joden ook. Bezoek de joodse wijk Kazimierz met de Oskar Schindler fabriek.

Wat is er te doen in Krakau – het uitgaansleven

In het oude centrum is bijna op elke hoek een sfeervol café te vinden. Veel van de cafés zitten onder de grond waardoor je een of meerdere trappen af moet om deze te bereiken. Dit draagt bij aan de intieme sfeer die veel van deze cafés hebben. Maar je vindt ook net zoveel gezellige cafés in Kazimierz. Hier vind je onder andere ook Alchemia, een van de bekendste clubs in Krakau. Het rijke uitgaansleven met vele clubs en cafés in Krakau komt voort uit het feit dat Krakau een studentenstad is. Veel mogelijkheden om te gaan stappen en lekker te genieten voor weinig geld dus.

Wat moet je zien in Krakau: Rynek Glowny

Bij wat te zien in Krakau mag de Rynek Glowny niet ontbreken. Dit is gewoon de Grote Markt in de taal van het land. Maar het is tevens de plek waar je de Mariakerk vindt, die twee torens van verschillende hoogte heeft, en waar 24 uur per dag mensen te vinden zijn. Bijvoorbeeld om te winkelen, om andere mensen op te zoeken of om ’s avonds heerlijk te gaan feesten met de vele mogelijkheden die Krakau te bieden heeft.

Andere Krakau activiteiten die je kunt overwegen

Toeristische trekpleisters zijn er genoeg in Krakau. Er is veel te zien en te doen. Maar wie zich niet aan de lijstjes met bezienswaardigheden wil houden, die heeft nog steeds de handen vol aan de mogelijkheden. Hoewel dit niet direct de toeristische hoofdstad van Europa is, is er meer dan genoeg te zien en te beleven – en wordt er duidelijk wel ingezet op de komst van toeristen.

Wat betekent dit concreet? Het betekent dat je de verschillende musea kunt bezoeken, waar je een kijkje krijgt in de rijke geschiedenis van dit gebied. Of slenter de straten door en vergeet je camera niet, want er is een rijke verscheidenheid aan gebouwen te vinden in Krakau, van honderden jaren oud tot bijzonder modern met een eigenwijze inslag. Of loop langs de Wisla, de rivier die de ontstaansgeschiedenis van Krakau vertelt.

Weet je even niet meer wat je wilt doen in Krakau of wil je de allerbeste tips krijgen die mogelijk zijn? Informeer dan bij de plaatselijke bevolking. Vooral in de horeca heb je de kans dat je mensen tegenkomt die Engels kunnen en die je de beste adviezen kunnen geven. Op die manier zie je dingen in Krakau die andere toeristen nooit zullen zien, omdat ze (nog) niet op een lijstje zijn beland.

De donkere kanten van de geschiedenis

Auschwitz ligt op ongeveer 60 kilometer van Krakau en biedt een kijkje in de donkerste pagina’s van de 20ste eeuw. De geschiedenis van Auschwitz is de meeste mensen wel bekend, maar het kennen van de geschiedenis en er middenin staan, dat is toch even andere koek. Auschwitz is samen met Krakau de meest bezochte plaatsen in Polen, maar het voormalig concentratiekamp zorgt bij menigen voor rillingen over de rug. Goed om even op te letten wanneer je dit als gezinsuitje wilt doen, want niet iedereen is even goed bestand tegen het beeld.

Op naar de wintersport!

Krakau en wintersport? Natuurlijk. In Polen zijn veel mogelijkheden om wintersport te beoefenen. Zo kun je terecht bij de bergen van Zakopane, ongeveer 100 kilometer zuidelijk van Krakau. In de winter is het een wintersportgebied dat vooral bij de Polen populair is. Zeker vanwege de lage prijzen en de prima faciliteiten. Bezoek je Krakau in de zomermaanden? Dan is een uitstapje plus overnachting alsnog zeker de moeite waard, want dan kun je hier lange wandelingen maken. Eigen vervoer kun je makkelijk regelen, maar er rijden ook bussen vanuit de stad om het je makkelijker te maken.

Is er wat te doen in Krakau en omgeving?

Krakau en omgeving zijn bijzonder geschikt voor een vakantie, een stedentrip of een lang weekend weg. Er is namelijk ontzettend veel te doen. Maar het mooiste is dat er bijzonder uiteenlopende dingen te doen zijn. De liefhebber van geschiedenis kan dagenlang vullen met musea, Auschwitz en de stad zelf, plus de geschiedenis. Culinaire fijnproevers kunnen direct de lokale keuken proberen, door vooral buiten het centrum eetgelegenheden te bezoeken. Ben je een feestbeest? Dan biedt de Grote Markt ’s nachts een uitbundig festijn aan mensen die het leven vieren. En als liefhebber van de natuur? Als liefhebber van de natuur kun je bijzonder goed terecht aan de Wisla, of de ongerepte natuur rond Krakau zelf. Of het Tatragebergte natuurlijk, wanneer je 100 kilometer reizen geen bezwaar vindt.

Wat te doen in Krakau Polen? Ja dus!

Ben je van plan een reis te maken naar Krakau voor een weekend, een week of nog langer? Maak je dan geen zorgen over de Krakau activiteiten, want hier is meer dan genoeg te doen. Ongeacht waar je naar op zoek bent en hoe lang je blijft, want de Poolse stad biedt alles wat je nodig hebt. Ook wanneer je met vrienden gaat, een stedentrip in je eentje onderneemt of juist met het hele gezin op een welverdiende vakantie wilt gaan om lekker te genieten.