Tsjechië

Tsjechië - Het land van verhalen

Wie aan Tsjechië denkt, denkt vrijwel direct aan Praag. Maar naast deze schitterende sprookjesachtige stad heeft Tsjechië veel meer interessants te bieden zoals de steden Karlovy Vary, Brno en Mikulov. Tsjechië is het land van verhalen, onvergetelijke belevenissen, adembenemende, een rijke cultuur én Praag. Tsjechië kent twee belangrijke streken: de historische regio Bohemen in het westen en de wijnstreek Moravië in het oosten. Binnen deze streken liggen verschillende gebieden met ieder een eigen cultuur, natuur, tradities en sfeer. Hiernaast zijn vele dorpen en monumenten uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Tsjechië als vakantiebestemming

Al sinds het ontstaan van Tsjechië als zelfstandig land (in 1993) is het een vrij populaire vakantiebestemming onder westerse toeristen. De redenen om naar Tsjechië op vakantie te gaan zijn zeer divers. Naast de mooie natuur, de prachtige monumenten uit vervlogen tijden en de warme bevolking zijn ook de kosten een reden om op vakantie te gaan naar Tsjechië. Vakantie vieren in Tsjechië is ook voor de lokale mensen betaalbaar, iets wat in sommige andere voormalige Oostbloklanden niet altijd zo het geval is.

 

Tsjechië: hoofdstad Praag in top 10

Onder mensen die Tsjechië niet kennen bestaat vaak nog het idee dat het een bestemming is voor oudere mensen, voor cultuursnuivers en voor vrekken. Wie dat nog serieus denkt die heeft de afgelopen jaren zitten slapen. Tsjechië heeft een hoop te bieden aan een groot aantal doelgroepen, van jong tot oud. Niet voor niets is Praag diep doorgedrongen in de top tien van best bezochte Europese steden en zie je steeds meer toeristen richting Tsjechië reizen voor een stedentrip, sportieve vakantie, rondreis, wijnreis, wintersport of zonvakantie. Tsjechië heeft gewoonweg enorm veel te bieden. Voor groepen en individuele reizigers.

Prachtig land in Centraal-Europa

Het in Centraal-Europa gelegen Tsjechie is één van de jongste landen binnen Europa. De Tsjechische Republiek is op 1 januari 1993 ontstaan na de opsplitsing van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Het fascinerende land heeft in de postcommunistische periode een flinke groei doorstaan op zowel economisch als cultureel gebied, waardoor veel van de oude pracht en praal weer in ere hersteld is. Tsjechië behoort niet voor niets tot de meest populaire vakantiebestemmingen in de regio. De huidige landsgrenzen van Tsjechië zijn vrij recent, want vroeger behoorde wat nu Tsjechië heet tot het grotere Oostenrijk-Hongarije. Daarvoor bestond wat nu Tsjechië is uit Bohemen, Moravië en een deel van Silezië. Jarenlang is Bohemen één van de belangrijkste gebieden geweest binnen het Heilige Roomse Rijk, dat vanaf de middeleeuwen tot 1806 bestaan heeft. De na-oorlogse periode kenmerkt zich vooral door het gedwongen communisme onder de vleugels van de Sovjet-Unie. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 vond de grote ommekeer plaats. Het communistische regime kwam ten val nadat in Berlijn de welbekende Berlijnse Muur viel. Na ruim drie jaar een democratisch bewind binnen Tsjechoslowakije werd het land opgesplitst in Tsjechië en Slowakije.

Hedendaagse Tsjechië land van verhalen

Sinds het opheffen van Tsjechoslowakije en het verdwijnen van het communistische stelsel heeft Tsjechië op alle gebieden een flinke groei doorstaan. Het bedrijfsleven werd geprivatiseerd en er werd een markteconomie ingevoerd. Er werden flinke herstructureringen doorgevoerd om Tsjechië klaar te stomen om binnen het kapitalistische Europa haar plaatsje te veroveren. Binnen een periode van tien tot twintig jaar is een enorme inhaalslag gemaakt is en de resultaten in Tsjechië liegen er niet om. Wat betreft werkloosheid, economische groei en BNP haalt het land mooie cijfers. Niet voor niets heeft Tsjechië vrij snel toe kunnen treden tot de Europese Unie: op 1 mei 2004 was Tsjechië toegetreden tot de EU. In de postcommunistische periode is er ook volop gewerkt aan het uiterlijk van het land. Historische binnensteden en dorpen die tijdens het communistische bewind vervallen zijn, zijn de afgelopen jaren opgeknapt. Mooie voorbeelden hiervan zijn de prachtige binnenstad van Cesky Krumlov en het dorp Holašovice dat tot 1990 een spookdorp was. Niet voor niets dat er in de periode 1992 t/m 2003 maar liefst twaalf dorpen, binnensteden en andere bezienswaardigheden de Werelderfgoedlijst van UNESCO gehaald hebben.