Bratislava

Een Bratislava citytrip – bezoek deze intrigerende stad

Bratislava is de hoofdstad én grootste stad van Slowakije. Wie de geschiedenis van Bratislava gaat opzoeken, die zal snel inzien dat de stad pas relatief kort de naam Bratislava draagt. Tot 1919 heette de stad Prešporok (in het Nederlands, Presburg). Na het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije in 1993 kreeg Bratislava voor de derde keer de benaming hoofdstad, dit keer van de republiek Slowakije.

Reden temeer om bij je Bratislava stedentrip eens stil te staan bij de geschiedenis van deze stad. Hoewel Bratislava de grootste stad van Slowakije is, is deze nog relatief klein. Perfect om te verkennen tijdens een stedentrip Bratislava, want je kunt de stad al in 12 uur voor het grootste gedeelte bezichtigen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat je amper tijd zal hebben om stil te zitten. Wil je de stad liever rustiger verkennen? Een citytrip Bratislava is uitermate geschikt voor een (lang) weekend!

Een stedentrip naar Bratislava – bijzonder budgetvriendelijk

De ligging van Bratislava is bijzonder gunstig om het als een doorreisbestemming te gebruiken. Het ligt circa 60 kilometer van Wenen en Budapest ligt op 200 kilometer afstand. De prijzen in Bratislava zijn niet zo Westers als je wellicht zou denken. Uiteraard moet je de bekendste eetgelegenheden overslaan als je voor een paar euro wilt eten, maar je kunt hier ook op een klein(er) budget heel prima slagen voor een avondmaaltijd. Hetzelfde geldt voor het openbare vervoer en alle bezienswaardigheden. Wil je niet lopend Bratislava door? Maak dan zeker gebruik van het openbaar vervoer, stukken voordeliger dan een taxi.

Geen massatoerisme

Bratislava is een relatief onbekende bestemming, het is een bestemming in opkomst zou je kunnen stellen. Reden temeer om een citytrip Bratislava te boeken en de stad te verkennen zonder dat je op elke straathoek iemand met een camera tegen zal komen. Nog een voordeel van het ontbreken van massa toerisme is dat je niet zigzaggend door de straten hoeft. Hoewel er zeker locaties zijn waar meer mensen zijn om iets te bezichtigen, is het nog niet zo druk als elders in Europa.

De burcht van Bratislava - Bratislavský hrad

Tijdens een bezoek aan Bratislava waar je de tijd aan jezelf hebt, is het zeker de moeite om deze meest bezochte bezienswaardigheid te gaan bezichtigen. Dit kasteel staat ook afgebeeld op de Slowaakse Euromunt. De witte burcht ligt op een heuvel net buiten het centrum van Bratislava. Vanaf de burcht kan je de hele stad overzien, de fenomenale uitzichten zijn al één van de redenen om naar boven te gaan. Wil je de burcht ook van binnen bekijken? Dit kan op dinsdag tot en met zondag en kost €10,-.

Het oude stadscentrum - Staré Mesto

Dit is tijdens je citytrip aan Bratislava iets waar je niet omheen kan en mag. In het centrum is geen autoverkeer dus je kunt naar hartenlust rondstruinen over de geplaveide straatjes. Hier vind je nog heel veel kleine winkeltjes en cafés. In de zomer vind je hier op de pleinen vele terrasjes en in de winter de kerstmarkten. De gevels van de gebouwen in hun pasteltinten geven dit centrum een sprookjesachtige uitstraling. Het is hét beeld dat je op de foto wilt vastleggen om je Bratislava stedentrip voor de rest van je leven terug te beleven. Of tot volgend jaar, want de kans is groot dat je hier nog eens terugkomt voor een citytrip naar Bratislava.

Wat is er te doen in Bratislava?

Bratislava is een relatief kleine stad, en eentje die je dus in een dag voor het grootste deel zou kunnen bezichtigen. Maar als je de tijd meer aan jezelf hebt bezoek dan zeker de oude concerthal of het oude operagebouw. Je kunt hier voor een aantal euro al een kaartje kopen voor een show. Geniet van het uitzicht op de Novy Most (beter bekend als de UFO-brug), een bouwwerk waar je niet omheen kan. Het is namelijk bijzonder controversieel. Voor de bouw is een groot deel van het historische stadcentrum platgegaan, waaronder een oude synagoge. Het bouwwerk is ook mooi óf lelijk in de ogen van de meeste mensen.

Maar een ding is zeker; de uitzichten die je hebt als je boven bent zijn fenomenaal. Je kunt de lift omhoog nemen en rondkijken. Wil je hier graag eten boek dan in het voren, anders is er kans dat er geen plek is! Bratislava biedt naast het stedelijke leven ook nog eens een prachtige groene omgeving langs de Donau, een aanrader om lopend of bijvoorbeeld op de fiets te verkennen. Vergeet ook de boottochten niet, je bent binnen de kortste keren Bratislava uit en waant je in een heel andere vooral groene wereld. Je kunt ook de boot nemen naar Kasteel Devin en de ruïnes vereren met een bezoek. Is het strandweer? Vergeet dan je badkleding niet, want je kunt aan de Donau ook heerlijk aan het strand liggen.

Beste reistijd Bratislava

Wie een Bratislava citytrip wil gaan maken, die kan deze het beste boeken tussen april en september, dan heb je de beste weersomstandigheden om lekker te kunnen genieten van een drankje op een terrasje en om rustig alles te verkennen. Uiteraard is Bratislava ook prachtig rond de kerstperiode. In de periode eind november tot begin januari kan je genieten van de kerstmarkten, maar kleed je wel op de kou.

In juni is het jaarlijks terugkerende wijnfestival in de stad, er komt dan wijn uit de grootste fontein van de stad – zeker een aanrader als je zomerse plannen hebt om de stad te bezoeken.