Krakau

Wat je tijdens je Krakau citytrip absoluut niet mag missen

Hoewel Polen het tijdens de Tweede Wereldoorlog het zwaar te verduren heeft gehad, is Krakau dit alles zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen. Dat houdt in dat je tijdens je stedentrip aan Krakau de rijke historische waarde van de voormalig Poolse hoofdstad in je op kan gaan nemen. Krakau is naast Warschau (de huidige hoofdstad) de grootste stad van Polen. De stad wordt ook wel liefhebbend het Florence van Polen genoemd, dit omdat het een van de belangrijkste culturele steden is in Midden-Europa. De andere bijnaam die de stad heeft is het Peking van Europa, een bijnaam die niet zo flatterend is - Krakau heeft namelijk veel last van luchtvervuiling. Hier heb je echter alleen last van wanneer je echt op het verkeerde tijdstip in de stad komt. Het is wel iets om mee te nemen tijdens het plannen van je Krakau stedentrip. Vooral tijdens de wintermaanden is de vervuiling op zijn hoogtepunt – een reden temeer om Krakau tijdens het voorjaar of de zomer te bezoeken.

Boek je stedentrip naar Krakau en geniet van een uitgebreid uitgaansleven

Hoewel Krakau voor veel mensen een cultureel uitstapje is, is het ook voor veel andere mensen een uitstekende gelegenheid om het uitgaansleven te verkennen. Want Krakau bezit een heel erg uitgebreid uitgaansleven. Een van de redenen waarom dit het geval is, is omdat Krakau een studentenstad is. Dat houdt in dat je hier voor weinig geld veel kan feesten. In het centrum van Krakau en in de wijk Kazimierz kan je honderden kroegen vinden zonder dat dit overdreven is. Heel veel van deze kroegen zijn de kelderbars, waar je soms been-brekende trappetjes voor moet afdalen. Het is dus wel zo dat je goed op moet letten dat je nog in een staat bent dat je de trap weer op kunt komen

Tien van de mooiste en indrukwekkende bezienswaardigheden in en rondom Krakau

Hoewel ze niet op een bepaalde volgorde staan, zijn elk van deze 10 bezienswaardigheden elk op hun eigen manier een toevoeging aan de lijst met tien mooiste of meest indrukwekkende dingen die je kan bezichtigen in en rondom Krakau.

  • Het Koninklijke Kasteel van Wawel
  • Pdogórze
  • Rivier Wisla
  • De Rynek Główny en Sukiennice
  • De Joodse Wijk
  • Oskar Schindlers Fabriek
  • Auschwitz Birkenau
  • Zoutmijn Wieliczka
  • Zakopane/Tatragebergte
  • De kerken van Krakau

Het Koninklijke Kasteel van Wawel

Het Koninklijke Kasteel van Wawel is gelegen op een heuvel en is een UNESCO-bezienswaardigheid. Wie denkt even het kasteel te gaan bezoeken, die zal thuiskomen van een koude kermis want de totale oppervlakte van het gebied bedraagt 7040 m2. Je kunt hier onder andere een replica zien van de Poolse kroonjuwelen, en andere artefacten zoals het zwaard wat geschonken is aan Jan III Sobieski door Paus Innocentus tijdens het Beleg van Wenen.

De wijk Podgórze

Deze wijk verbindt punt twee van de lijst samen met punt zes. Want in deze wijk kan je de fabriek van Oskar Schindler vinden. Het verhaal van Oskar Schindler is na de oorlog wereldberoemd geworden omdat hij met zijn fabriek het leven van veel joodse arbeiders heeft weten te redden. De wijk zelf ligt aan de zuidoever van de Wisla. De fabriek dient tegenwoordig als een interactief museum, die het verhaal van deze wonderbaarlijke man verteld. Daarnaast kan je een goed beeld krijgen hoe Krakau eruitzag tijdens de Duitse bezetting.

De Wisla

Wie de geschiedenis achter de naam van Krakau wil leren kennen, moet zeker een wandeltocht gaan maken langs de Wisla. Het verhaal gaat namelijk dat er een schoenmaker was met de naam Krak die de draak versloeg, de inwoners waren zo ontzettend dankbaar dat hij tot koning gekroond werd en dat de stad naar hem vernoemd werd. In de zomermaanden kan je het hol van de draak bezoeken.

Rynek Główny

Tijdens een bezoek aan Krakau kan je een bezoek aan het oude centrum (Stare Miastro) en Rynek Główny ook wel de Grote Markt niet missen. Wie tevens de grote markt voor het eerst bezoekt zal meteen het grote gebouw opvallen midden op de markt – Sukiennice, de lakenhal van Krakau. Het voormalig handelscentrum van Krakau waarvan de eerste verdieping tegenwoordig als museum is ingericht. Als je geen behoefte hebt aan de indrukwekkende collectie Poolse kunst, moet je zeker in de avonduren een keer langs het gebouw wandelen, het wordt namelijk prachtig verlicht.

De Joodse Wijk

Achter Wawel en Rynek Główny kan je de joodse wijk van Krakau vinden: Kazimierz. Deze wijk is gebruikt voor de opnames van de film Schindlers list, dus als je deze film gezien hebt kan het maar zo zijn dat je bepaalde delen van deze wijk heel goed kent of denkt te herkennen. De wijk is een rustiger gedeelte van de stad Krakau en heeft vooral veel joodse toeristen die op zoek zijn naar de synagogen die op het Ul Szeroka plein liggen. Ben je op zoek naar souvenirs, dan kan je hier goed slagen, je kunt hier veel antiekwinkeltjes vinden.

Auschwitz-Birkenau

Veel mensen die voor een citrytrip naar Krakau kiezen, doen dit om een uitstapje te maken naar Auschwitz-Birkenau in Oświęcim. In deze concentratiekampen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen om het leven gekomen. Tijdens een bezoek aan de kampen zal dit op een grimmige manier realiteit worden. Het is een plek die symbool staat voor de genocide en de terreur dat plaatsgevonden heeft – een herinnering aan dat waar de mens toe in staat is. Houdt er rekening mee dat het een ervaring is die je eigenlijk altijd bij zal blijven. Belangrijk om te weten is wel dat als je op eigen houtje op zoek gaat naar de kampen, je echt moet zoeken naar Oświęcim. Hoewel het een toeristische trekpleister is, is het niet iets waar ze trots op zijn lokaal gezien en wordt het slechter aangegeven dat je zou denken.

De Wielickza Zoutmijn

Op ongeveer 15 kilometer van Krakau af, kan je de zoutmijn Wielickza vinden. Deze enorme zoutmijn heeft zoutsculpturen zoals je ze nog nooit gezien hebt. Op een regenachtige dag is dit een uitstekend uitstapje, er zijn namelijk 300 kilometers aan tunnels te vinden tot een diepte van 327 meter. Een van de dingen die je hier kan bezichtigen is een kapel.

Zakopane/Tatragebergte

Een uitstapje wat wellicht alleen past als je langer dan drie dagen in Krakau bent of al eens vaker in Krakau geweest bent. Tijdens de gemiddelde Krakau stedentrip zal dit te ver zijn om op te nemen in het schema. Want dit wintersportgebied ligt op 110 kilometer van Krakau af. Je kunt hier in de winter uiteraard langlaufen of skiën (zeker een aanrader!) maar in de zomer kan je hier genieten van wandelmogelijkheden. Zeker de moeite waard als je het natuurschoon van Polen wat beter in je op wilt nemen.

De kerken van Krakau

Als het iets is waar je tijdens je citytrip Krakau op moet rekenen, is het wel dat je in Krakau veel kerken kan bezichtigen. Denk aan de Mariakerk (Kościół Mariacki, de Sint-Adalbertkerk (Kościół św. Wojciecha), de Franciscanenekerk (Kościół Franciszkanów) en de Sint Petrus-en-Pauluskerk.

Boek je Krakau stedentrip vandaag nog!

Boek een Krakau stedentrip aanbieding vandaag nog, om een bezoek te brengen aan deze prachtige stad. De stad wordt door UNESCO als een van de mooiste in Europa beschouwd en het is aan jou om te gaan ontdekken waarom dat is.