School- en studiereizen

Een school- of studiereis Riga

Riga is wellicht een verrassende keuze wanneer er gekeken wordt naar een goede bestemming voor een school- of studiereis. Er zijn immers heel veel andere steden die ongetwijfeld beter bekend zijn en daarom de voorkeur genieten. Maar Riga is een bijzonder verrassende bestemming voor een meerdaagse studie- of schoolreis. De hoofdstad van Letland was in vroegere tijden een van de belangrijkste handelssteden en heeft mede daardoor een rijke geschiedenis. Maar ook het feit dat het land meerdere malen bezet geweest is, heeft zo zijn eigen stempel op de stad gedrukt. Je zou Riga kunnen omschrijven als een openluchtmuseum, een derde van de gebouwen in de stad is gebouwd in de Jugendstil, ook wel Art Nouveau. In de 19e eeuw was dit dé bouwstijl die populair was, en dat was precies de periode dat Riga enorm aan het groeien was.

Wat is er te doen tijdens een schoolreis Riga?

De rijke geschiedenis van Riga is mede bepaald door de bezetting van onder andere Duitsland en Rusland. Pas in 1991 is Riga vrijgekomen van de toen nog Sovjet-Unie. Wie een bezoek gaat brengen aan Riga, kan er eigenlijk niet omheen om het voormalig KGB-hoofdkantoor te bezoeken. Wil je meer weten over de bezetting en de geschiedenis van Riga tijdens je studiereis naar Riga? Dan kan een bezoek aan het Museum of Russian Occupation ook niet ontbreken. Wil je meer weten over de stempel die de Duitsers achtergelaten hebben, dan is een bezoek aan voormalig concentratiekamp Salaspils ongeveer 18 kilometer buiten Riga iets wat niet mag ontbreken.

Bezoek het Slot van Riga, een belangrijk kopstuk in de geschiedenis van Letland in zijn geheel. Hier hebben zowel Zweedse als Russische overheersers gezeteld. Op dit moment woont de president van Letland hier. In 2013 is door een grote brand een groot deel van het gebouw uit de 14de eeuw vernietigd. In 2018 is echter de laatste hand gelegd aan de herstelwerkzaamheden.

De National Library of Latvia, tijdens een studiereis in Riga kan het zo voorkomen dat je de collectie van de nationale bibliotheek moet inzien. Sinds 2014 kan dit in één gebouw. Naast de uitgebreide bron aan informatie die hier te vinden is, worden er ook dagelijks evenementen gehouden in het gebouw. Hier zijn ruimtes te vinden voor iedereen (ook kleine kinderen) want er mag geen enkel boek het gebouw verlaten. In Riga zelf zijn daarnaast nog tal van andere bibliotheken te vinden, waaronder die in de University of Latvia. Hier vind je een bibliotheek die geen deuren heeft en dus letterlijke vierentwintig uur per dag toegankelijk is.

Schoolreizen naar Riga? Natuurlijk!

Schoolreizen Riga draaien natuurlijk om meer dan architectuur, geschiedenis en boeken. Het gaat er ook om dat je de leerlingen los kan laten in de stad. Riga is een stad die voor elk wat wils biedt. Naast het vaste programma kan er uiteraard gekozen worden om de stad te verkennen en te genieten van het avond- en nachtleven in de stad.